“Η Καβάλα Μπροστά”: Σκέψεις για το αστικό πράσινο με αφορμή την ανάπλαση της Πλατείας Καπνεργάτη

Ημέρα:

Δελτία Τύπου και Ανακοινώσεις στο: info@siapis.gr

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Καβάλας για την «πτώση» του πεύκου στην Πλατεία Καπνεργάτη δεν μας καλύπτει. 

Η Υπηρεσία Πρασίνου θα πρέπει άμεσα να απαντήσει, εμπεριστατωμένα και με στοιχεία, στα ακόλουθα ερωτήματα: 

1. Υπάρχει μελέτη για την τύχη των δέντρων της Πλατείας Καπνεργάτη κατά τη διάρκεια των έργων και μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης; Τι προβλέπει η μελέτη (αν υπάρχει) για το ποια δέντρα θα παραμείνουν στην πλατεία, ποια δέντρα μπορούν να μεταφυτευθούν σε άλλους κοινόχρηστους χώρους και ποια δέντρα πρέπει να κοπούν γιατί δεν γίνεται ούτε να παραμείνουν ούτε να μεταφυτευθούν; Σε αντίστοιχες αναπλάσεις π.χ. Πλατεία Κολωνακίου στην Αθήνα υπήρχαν αναλυτικές μελέτες (είναι άλλη συζήτηση βέβαια το εάν αυτές οι μελέτες εφαρμόστηκαν ή όχι).

2. Τι προέβλεπε η μελέτη (εάν υπάρχει) για το συγκεκριμένο πεύκο; Παραμονή στον χώρο της πλατείας, μεταφύτευση ή κοπή; 

3. Για τα δέντρα που θα κοπούν, προβλέφθηκε αντικατάστασή τους με δέντρα σε άλλους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Καβάλας, ούτως ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το ισοζύγιο πρασίνου της πόλης; 

4. Για να έχουμε και μια πιο συνολική εικόνα, πόσα δέντρα κόπηκαν και πόσα δέντρα φυτεύθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Καβάλας; 

Ακόμη και εξ αμελείας, η θυσία ενός δέντρου 60 ετών στον βωμό της ανάπλασης παραμένει ΕΓΚΛΗΜΑ. Και όποιος αδυνατεί να το καταλάβει δεν δικαιούται να πιστεύει ότι ζει σε μια ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα. 

Ανάμεσα στις προτάσεις μας για το πράσινο στην Καβάλα και τους Φιλίππους, οι οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά, θα ήθελα να ξεχωρίσω την ίδρυση Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου (τέτοια παρατηρητήρια έχουν συσταθεί ήδη στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Δράμας). Η προστασία του πρασίνου δεν είναι απλώς προτεραιότητα, είναι απόλυτη ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ.

Για τη δημοτική παράταξη ”Η Καβάλα Μπροστά”

Γιάννης Εριφυλλίδης

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ: Δελτία τύπου και ανακοινώσεις δημοσιεύονται με βάση τα δικά μου κριτήρια, και μόνο όσα βρίσκω στο email μου - Από προφίλ κοινωνικών μέσων δικτύωσης, δεν "ψαρεύω" ειδήσεις. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Οι περισσότερες φωτογραφίες έρχονται επισυναπτόμενες μέσα στα email σας. Αν κάποιες από τις φωτογραφίες ανήκουν σε άλλους δεν φέρνω καμία ευθύνη. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία από εμένα φέρουν το λογότυπο της ιστοσελίδας μου.

spot_img
spot_img
spot_img